Predmeti

FIST3ST
Savremene tehnologije

Semestar: 5
Broj ECTS kredita: 6
Obavezan: Da
Fond časova: 2P+2V
Modul: Opšti smjer

Živimo u svijetu koji se brzo mijenja i u kojem su tehnologije sastavni dio svakodnevnice. Savremene tehnologije nude širok spektar mogućnosti, uz istovremene izazove i probleme, tako da je osnovni širi cilj predmeta da se kod studenata razvije sposobnost da identifikuju i procijene koji razvoj tehnologija će verovatno imati veliki uticaj i potencijalno široku primjenu.

Na ovom predmetu, studenti će biti upoznati sa osnovama savremenih tehnologija, njihovom istorijatu i razvoju. Studenti će takođe izučavati i analizirati njihove praktične primjene na tržištu, uz identifikaciju nedostataka (uključujući finansijsku održivost, zaštitu informacija i privatnosti, zaštitu životne sredine, i mnoge druge) kao i potencijalnih mogućnosti pronalaska inovativnih rješenja za nove probleme.

Oblasti koje će biti obrađene su: Osnove savremenih tehnologija; Inteligentni poslovni sistemi; Robotika; Bionženjering; Telemedicina; Smart sistemi i tehnologije: smart home, smart cities; Digitalni multimedijalni sistemi; Industrija IV generacije: automatizacija.

Ukratko, cilj predmeta je da pomogne studentima da shvate aktuelne trendove u razvoju savremenih tehnologija, kao i da se upoznaju sa njihovim uticajem na oblike informacionih sistema i tehnologija u 

multidisciplinarnim rješenjima sa kojima se mogu sresti u daljem školovanju i profesionalnom radu.​

Angažovani predavači: